Siivouspäivä = ihana päivä?

01.09.2023

Tällä hetkellä erilaiset pikasiivousmetodit tuntuvat olevan pinnalla.

Eli siivotaan vähän joka päivä: imurointi yhtenä päivänä, pölyt toisena, vartti joka päivä jne. Tapoja pikasiivouksiin on monia. Ja joskus pikasiivoukset ovatkin paikallaan. Pari kertaa olen kokeillut itsekin!

Olen kuitenkin pysynyt siivouspäivän kannattajana. Eli perinteinen viikkosiivous kerran viikossa.

Ajatus vartin pikasiivouksista joka päivä on minulle jopa vähän ahdistava.

Joka päivä pitäisi siis saada aikaiseksi aloittaa siivoaminen ja muistaa siivota. Ja vieläpä muistaa, mikä siivous olikaan tänään vuorossa. Kyllä, näihin on olemassa ratkaisuja kalenteroinnista muistutuksiin ja niin edelleen.

Mutta silti. Muistettavaa ja hoidettavaa on jo valmiiksi paljon. Lisäksi ajankäyttö on muutenkin nykyään pirstaloitunutta ja pika-pikaa. Pikatreenit, pikaiset meal preppaukset, pikapalaverit, äänikirja vähintään 1,5 kertaisella nopeudella... 

No entä se siivouspäivä sitten? 

Sen hyviä puolia ovat ainakin nämä:
 

Mahdollisuus päästä flow-tilaan

Kerrankin mahdollisuus keskittyä kunnolla: musiikkiin, äänikirjaan tai podcastiin. Tai sitten voi vain uppoutua omiin ajatuksiin. Tai tehdä siivouksesta tietoisen läsnäolon harjoituksen.

 

Saa iloita siivotusta kodista

Kynttilät palamaan, lasi viiniä, joku hyvä lehti... Sohvalle istumaan. Se tunne, kun koti on siisti ja kaikki paikallaan. Pieni hetki autuutta!

Vuosien varrella minulla on ollut tapana ainakin siivousolut, siivouspulla, siivouskukat ja siivousjuusto. Kokeile mikä toimii parhaiten sinulle. Mutta palkinto on oltava! Mitä pikasiivouksen jälkeen saa? Ruksin check listiin, jotta voi jatkaa seuraavaan tehtävään (pikana)?

 

Tuntee, että saa valmista aikaan

Kun siivous on hoidettu, se on hoidettu. Eikä asiaa tarvitse miettiä kuin vasta seuraavalla viikolla uudestaan.  

Ja joskus kun kaikki tuntuu menevän elämässä vähän päin jotakin, ainakin siivouspäivästä saa onnistumisen tunteen! Pystyin, jaksoin ja sain jonkun asian valmiiksi.

 

Lykkääminen on vaikeampaa

Pikasiivoajana olisin varsinainen lykkääjä. Olisin joka ilta klo 21 aikaan, että voi v... Oliko joku siivousjuttukin vielä tänään... En varmasti rupea enää pölyjä pyyhkimään... Nojaa ehtiihän sitä huomenna.... Lopputulos olisi se, että olisin koko kuukauden siirtänyt siivoamisia aina seuraavalle päivälle, koska sehän on vaan se yksi pieni juttu, senhän ehtii koska vaan (eli ei koskaan)...

Siivouspäivälle sen sijaan on aina varattuna tietty aika viikossa. Silloinkin alkaa monesti sisäinen niskurointi... Mutta tiedän, että tälle oli varattu tämä aika tänään. Ja uutta aikaa ei tule! 

 

Viikonloppufiilis alkaa nousta

Koska pidän siivouspäivänä torstaita, tulee siitä jo automaattisesti fiilis, että viikonloppu lähestyy. Toimi myös työttömänä ja kotiäitinä!
 

Ja lisäksi saa vielä arkiliikuntaa kaupan päälle.


Jos tämä sai sinut innostumaan, kokeile siivouspäivää! Kokeile vaikka kuukauden ajan ja katso miltä tuntuu. Luo ihana siivouspäivän rituaali ja juhlista ihanaa kotiasi.

Jos taas tämä kuulosti ihan älyttömältä ja olet juuri saanut hyvät pikasiivousrutiinit käytäntöön... Ja ne toimivat sinulle... Jatka niitä! 

Tärkeintä on tuntea itsensä ja tehdä niin, mikä itselle ja omassa arjessa toimii parhaiten.