Toteuta haaveesi karsimalla ja järjestämällä

14.09.2023

Rauhoittavampi ja harmonisempi koti, toimivampi arki, helpompi pyykkihuolto...

Tavaroiden karsiminen ja hyvä järjestys auttavat sinua toteuttamaan monenlaisia kotiisi ja arkeesi liittyviä unelmia.

Mutta on olemassa muunkinlaisia haaveita ja tavoitteita, joissa tavaramäärän vähentäminen ja toimiva järjestys voivat olla avuksi. Ainakin välillisesti. 

Tässä niistä muutama:


Isompi matka
Jos olet lähdössä pidemmäksi ajaksi reissuun, olet ehkä harkinnut laittavasi asuntosi vuokralle tai irtosanovasi oman vuokrasopimuksesi. Siinä tapauksessa joudut joko luopumaan suurimmasta osasta tavaroitasi, tai varastoimaan niitä poissaolosi ajan jossakin. 

Kenties olet ajatellut vuokrata varaston. Tai saat säilyttää tavaroitasi jonkun tuttavasi luona. Joka tapauksessa vähempi tavaramäärä on suuri etu sinulle, ja voit säästää merkittävän summan rahaa varastointikustannuksissa.

Toisaalta arkisemmistakin syistä tehty tavaramäärän vähentäminen voi saada sinut ajattelemaan asioita uudella tavalla. Olisiko pitkään haaveilemasi matka sittenkin mahdollista toteuttaa?


Kuntoilun aloittaminen
Vähentämällä kotisi tavaramäärää voit tehdä tilaa kuntoiluharrastuksellesi kotona. Ehkä käyt myös salilla tai ryhmäliikunnassa. Mutta mahdollisuus tehdä myös kotona lisää säännöllisen treenaamisen todennäköisyyttä ainakin itselläni tosi paljon.

Ensinnäkin tarvitset rehellistä tilaa treenaamiselle. Ei ole kauhean innostavaa nostella painoja tai joogata, jos samalla kolhii itseään joka paikkaan. Toisekseen, jos treenivälineesi ovat kaikkein alimpana tavarakasojen alla, tuskin jaksat kaivaa niitä kovin usein esille. Ja treenasitpa kotona tai muualla, on kiva löytää tarvittavat vaatteet ja välineet ilman isompaa etsintäoperaatiota. On eduksi, jos ne löytyvät ennen kuin keksit jotain muuta tekemistä kuin liikkumaan lähteminen.


Ruokavaliomuutokset
Olen järjestänyt omia kaappejani tukemaan karppausta, superdieettiä, kasvisruoan lisäämistä ja mitä milloinkin. Millaista ruokavaliomuutosta sitten tavoitteletkaan, hyvä järjestys auttaa tukemaan näitä tavoitteita (kokemusta nimittäin löytyy...). Ja tällä on oikeasti merkitystä!


Parempi uni
Rauhallinen ja viihtyisä makuuhuone ilman turhia ärsykkeitä? Kyllä kiitos! En tiedä, mikä mahti maailmassa saisi itseni menemään aikaisemmin unille. Mutta kokemuksesta tiedän (etätyöpiste makuuhuoneessa korona-aikana), että ainakaan unille käymisen houkuttelevuutta ei lisää tilan ahtaus, teknologiahärvelit (rumia) ja lattioilla pyörivät johtopussukat.


Parisuhteeseen panostaminen
Ehkä elämäntilanne ei salli kodin ulkopuolella treffeillä käymistä. Mutta voisiko kotonakin viettää eri teemoilla kivoja "treffejä": leffailtoja, kynttiläillallisia ja mitä nyt kukin haluaa tehdä. Näitä on huomattavasti kivempi järjestää, jos tunnelmaa saa muutettua helposti ilman isoa siivous- tai raivausurakkaa.


Opiskelu
Jos olet haaveillut opintojen aloittamisesta tai pääsykokeisiin lukemisesta, voisiko kotiin luoda näitä tukevan paikan? Ehkä ei omaa huonetta tai edes nurkkausta. Riittää vaikka nojatuoli, jonka olet mielessäsi pyhittänyt "opiskelutuoliksi". Sen viereen sitten kirjat ja muut materiaalit helposti saataville. Ja totta kai jotain kivaa ja inspiroivaa myös. Olen kokeillut ja toimii! 


En äkkiseltään keksi kotona tehtäviä puuhia, minkä aloittamista ei voisi hyvällä järjestyksellä helpottaa. Inspiroiko kotisi tekemään niitä asioita, mistä tykkäät? Tai niitä, mitä haluaisit tehdä, mutta et ole saanut aikaiseksi? Näkyykö kodissasi oma elämäntapasi? Voisiko se näkyä vielä enemmän?