5 ratkaisua helpompaan aloitukseen

16.04.2023

Edellisessä postauksessa kerroin syitä, joiden vuoksi aloittaminen voi tuntua ylitsepääsemättömän hankalalta. Ja lupasin kertoa, miten olen itse saanut edistettyä omia projektejani, mukaan lukien vauvakirjan täyttäminen. 
 

Sitten ongelmien kimppuun...


Ongelma 1. Projekti vaikuttaa liian suurelta

Ratkaisu: Projektin pilkkominen pienempiin osiin. Kenties itsestään selvää, mutta unohtuu helposti. Tähän toimii esimerkiksi lista, johon kokoaa aivan kaikki asiat, jotka käsillä olevaan tehtävään liittyvät. Kaikki mitä pitää hankkia, mitä pitää osata, mitä pitää tehdä.

Operaatio vauvakirja: Täytyy kirjata ylös arjen sattumuksia, teettää valokuvia (sisältää valokuvien valitsemisen, mitä kautta tilataan), hankkia liimaa (millaista? mistä?) jne. jne.

Operaatio kodin järjestäminen: Täytyy tehdä päätökset poistettavista tuotteista (millä perusteella? mitä poistoille tehdään?), tarvitaan roskapusseja, kassit lahjoitettaville ja myytäville tuotteille jne. jne.


Ongelma 2. Tuntuu, ettei osaa.

Ratkaisu: Yksi asia haltuun kerrallaan. Kun lista on valmiina, on helpompi tarttua yhteen osaseen kerrallaan. Ja kaikkea ei tarvitse osata heti. Tekemällä oppii ja niin edelleen. Myös omia vahvuuksia sekä lähtötilannetta kannattaa miettiä: millainen lähestymistapa olisi realistinen?

Operaatio vauvakirja: En pidä hirveästi askartelusta, joten minun ei kannata ottaa tavoitteeksi "täydellistä Pinterest-kelpoista leikekirjaa". Voin liimata kirjaan hammaslääkäristä saatuja Nalle Puh -tarroja, ja todeta että se on ihan riittävää.

Operaatio kodin järjestäminen: Jos koti on tällä hetkellä ääriään myöten täynnä tavaraa, ei ehkä ole realistista, että viikonloppuun mennessä kaikki omaisuus mahtuisi rinkkaan (pidemmällä tähtäimellä sekin on toki mahdollista).

Hyvinkin mahdollista sen sijaan voisi olla, että eteisessä seilaaville kengille luodaan järkevä säilytyspaikka tai roudataan ne vaatehuoneessa lojuneet lahjoituskassit viimein kierrätyskeskukseen.


Ongelma 3. Tavoite on epämääräinen.

Ratkaisu: Tehdään kohdassa 1 laaditun listan pohjalta "askel askeleelta" -suunnitelma, jota noudattamalla päästään pikkuhiljaa kohti isompaa tavoitetta. Mikä se isompi tavoite olikaan? (katso tämä postaus).

Operaatio vauvakirja: "Täytä vauvakirjaa" on melko epämääräistä. "Täytä vauvakirjaan tiedot lapsen syntymästä" on jo paljon konkreettisempaa. 

Operaatio kodin järjestäminen: "Järjestä koti" on aika laaja käsite. "Käyn läpi meikkipussin ja heitän kaikki kovettuneet ripsivärit pois" on huomattavasti selkeämpää.


Ongelma 4. Yksityiskohtiin takertuminen ja niistä stressaaminen.

Ratkaisu: Kokonaiskuvan hahmottaminen ja perimmäisen motivaation kirkastaminen. Jos nämä puuttuvat, palaa vielä kerran tähän.

Operaatio vauvakirja: Jos tavoitteena on muistaa kivoja asioita lapsen ensimmäisistä vuosista, ei ole varmaankaan väliä, millä kellonlyömällä jokin asia tapahtui. Voisiko riittävä tarkkuus olla, että jotakin tapahtui syksyllä tai jotakin tapahtui toukokuussa?

Operaatio kodin järjestäminen: Jos tavoitteena on toimivampi arki, siihen päästäneen ilman värikoodattua alusvaatelaatikkoakin. Sekin voi tietysti palvella jotakin tavoitetta, kuten kauniimman näköistä vaatekaappia. Siksi tavoitteen määrittely onkin tärkeää.


Ongelma 5. Koskaan ei tunnu olevan aikaa.

Ratkaisu: Päätä aika, milloin teet projektia ja laita se itsellesi ylös. Tämä kohta on helpompi, kun edelliset kohdat on mietitty valmiiksi. 

Operaatio vauvakirja: Otin tavoitteeksi, että varaan joka kuukauden viimeisenä sunnuntaina kirjan esiin ja katson, onko kuukauden aikana ollut jotain, mitä kirjaan voisi laittaa. Olen myös varannut yhden päivän kuvien teettämistä varten, mutta tämä on tullut nyt pari kertaa kumitettua kalenterista pois ja siirrettyä aina vaan eteenpäin. Pitäisiköhän palata kohtaan 1...

Operaatio kodin järjestäminen: On helpompi hahmottaa, paljonko aikaa tarvitaan kun tavoitteena on vaikkapa hattuhyllyn siivoaminen eikä "koko koti kuntoon". Tämän voi laittaa kalenteriin vaikka tiistai-illalle tai pilkkoa vielä pienempiin osiin jos se tuntuu hyvältä. "Joka ilta hampaiden pesun jälkeen yksi repaleinen sormikas roskiin" ja pian on kaikki sormikkaat käyty läpi. Voisiko toimia?


Ja niin homma pääsee käyntiin!


PS. Muun muassa näiden hankaluuksien selättämisessä voin olla sinulle avuksi. Esimerkiksi kuukauden etäpaketti sopii loistavasti tavoitteiden kartoittamiseen ja hyvän suunnitelman tekemiseen. Säästät aikaa ja energiaa ja pääset suoraan asiaan.

Jos innostuit, jutellaan lisää maksuttomassa alkukartoituksessa! Alta pääset suoraan varaamaan ajan 👇