Miksi aloittaminen on hankalaa? 5+1 syytä

11.04.2023

Edellisessä postauksessa kerroin, miten itse yleensä saan motivoitua itseäni liikkeelle. Nyt kerron, mitkä ovat (ainakin itselleni) tärkeimmät syyt, miksi johonkin asiaan tarttuminen tuntuu silti ylitsepääsemättömän hankalalta. 

Eli vaikka tiedät, mitä haluaisit tehdä, miksi haluaisit tehdä ja millaisen lopputuloksen haluaisit, ensimmäinen askel jää kuitenkin ottamatta.

Yksi tuskailluimmista projekteistani on ollut vauvakirjan täyttäminen. Tai lapsikirjan, mikä se nyt on. Siis se, mihin on tarkoitus kerätä kaikki tärkeimmät muistot, kivoimmat kuvat ja hauskimmat sattumukset pikkuisen ensimmäisiltä vuosilta. Kuulostaa yksinkertaiselta, kuulostaa ihan mukavaltakin...

Ja sitten kuitenkin, mitä IHMETTÄ siihen kirjaan nyt ihan oikeasti pitäisi laittaa. Joo, siellä on apukysymyksiä, siellä on kohtia "laita tähän kuvia sukulaisista ja ystävistä". Tähän kohtaan ensimmäinen sana ja tuohon päivämäärä milloin ensimmäinen askel otettiin.

Ensinnäkin: mikä lasketaan askeleeksi? Se, kun hän pysyi lähestulkoon pystyssä vai se, kun yksi jalka oli ilmassa ja toinen maassa, mutta yritys päätyi pyllähdykseen? Kaikki tädit ja sedät kävivät kyllä katsomassa, mutta vain puolista tuli otettua kuva. Oliko ensimmäinen sana muka oikeasti "kukkuu" vai oliko se vain satunnainen kurkkuääni?

Miten vauvakirja sitten liittyy kodin järjestämiseen? Väitän: samat syyt, mitkä saavat minut tuskailemaan vauvakirjaprojektin äärellä, saavat meidät tuskailemaan myös kodin järjestämisen kanssa:
 

1. Projekti vaikuttaa liian suurelta.

Operaatio vauvakirja: Kirjaan pitäisi teettää kuvia, pitäisi kaivaa muistiinpanot esiin, vastata kysymyksiin, etsiä sakset ja hankkia liimapuikko. 

Operaatio kodin järjestäminen: Vaatekaapista olisi kiva saada pois paistinpannu, kuusenjalka ja jumppapallo. Mutta keittiöön ei mahdu, kellariin ei mahdu ja onko jollain muka joku jumppapallokaappi? Ja jos sellainen olisi, eiköhän sielläkin olisi jo neljä paistinpannua ja kolme kuusenjalkaa.


2. Tuntuu, ettei osaa. 

Operaatio vauvakirja: Miten niitä kuvia nykyään teetetään, vieläkö Erikeepperiä valmistetaan? (Vastaus: kyllä valmistetaan, mutta en voi suositella valokuvien liimaamiseen!) 

Operaatio kodin järjestäminen: Oliko se tekstiilijätteen keräys jo alkanut, mihin voi viedä hajuvesipullot? Mitä käytännössä tarkoittaa että "ei tuota iloa"? Mikä se pystyviikkaus olikaan ja millä aineella roskiskaapin saa puhtaaksi? 


3. Tavoite on epämääräinen. 

Operaatio vauvakirja: Millainen on riittävän hyvä vauvakirja? Millä perusteella rajaan, mitä sinne kirjoitan ja mitä en? Onko tarpeeksi hauskaa, että taapero heräsi yöllä pieruun, huusi kovaan ääneen "kakka", nauroi hetken itsekseen ja jatkoi unia? Kyllä, varmasti tämä on vauvakirjamatskua. Mutta kun kirjaan pitäisi mahduttaa myös kaikki tulevat hauskat jutut aina kouluikään saakka!

Operaatio kodin järjestäminen: Mitä tarkoittaa "järjestä koti"? Kellarikomerosta lähtien ja päättyen keittiön yläkaappeihin? Pitäisikö pyrkiä minimalismiin? Tai kapselivaatekaappiin? Purkitetaanko kuiva-aineet? 
 

4. Yksityiskohtiin takertuminen ja niistä stressaaminen.

Operaatio vauvakirja: Kun pelkää, että unohtaa laittaa vauvakirjaan jotakin tosi tärkeää, ja sitten jos ei laita, ei sitä muista, ja sitten unohtaa koko lapsen lapsuuden ja koko lapsen. Tai sitten laittaa ihan vääriä asioita ja muistaa kaiken väärin. Kuten vaikka, että ensiaskel olisi ollut 3. päivä, vaikka se oikeasti oli 4. päivä. Historian vääristelyä ja tosiasioiden pimittämistä suorastaan. 

Operaatio kodin järjestäminen: Pitääkö pölyrätit värikoodata ja alushousut pystyviikata? Mitkä säilytyslaatikot olisivat parhaita, pitäisikö jääkaappiin hankkia sellaiset hienot läpinäkyvät?


5. Koskaan ei tunnu olevan aikaa.

Projekti on valtava, siinä on 38 liikkuvaa osaa ja aina jotain tarpeellista puuttuu. On vaikea hahmottaa, paljonko aikaa tähän kaikkeen menee, oletettavasti ainakin 56 tuntia. Ei ole aikaa sellaiseen, ei vaan ole. Koskee molempia projekteja. 

Ja niin homma jää tekemättä. 


Ja vielä se +1: Omat tunteet. Etenkin pelko ja häpeä. Pelko epäonnistumisesta, häpeä siitä että ei osaa vaikka pitäisi osata... Näitähän riittää. 
 

Seuraavaksi kerron keinot, joilla itse olen saanut edistettyä jopa vauvakirjan täyttämistä. Ja ne toimivat myös kodin järjestämiseen. 

Nähdään taas pian!