Vähemmän tavaraa, helpompi arki

16.05.2023

Oletko kuullut, että tavaroiden karsiminen helpottaa arkeasi? Todennäköisesti olet. Ja totta se onkin. Tässä postauksessa kerron tärkeimmät syyt, millä tavalla tavaroiden vähentäminen on käytännössä helpottanut omaa arkeani, 

Uskon, että tavaroiden määrää vähentämällä myös sinä pääset nauttimaan samoista hyödyistä. Eli:

Ruuanlaitto helpottuu:

♡ Pääset heti asiaan: kun keittiön tasot ovat lähtökohtaisesti tyhjinä, ei ruuanlaittoa tarvitse aloittaa raivaamalla sille ensin tilaa.

♡ Keittiövälineet löytyvät helposti ilman suurempaa etsimistä ja jokaisen kaapinoven avaamista, kun jokaiselle on oma paikkansa

♡ Keittiövälineet on helppo ottaa esille ilman penkomista, koska ne on mahdollista järjestää riittävän väljästi.

♡ Myös ruoka-ainekset ja mausteet löytyvät helposti ja ne on vaivatonta otta esiin (samoista syistä kuin keittiötarvikkeetkin).

♡ Kaapeissa on vain tuoreita ja käyttökelpoisia aineksia. Ruoka-aineiden kierto toimii jouhevasti, kun näet helposti mitä kaikkea kaapeista löytyy. 

Bonus: Yllä mainitun ansiosta myös kauppalistan suunnittelu on helpompaa!


Tiskihuolto helpottuu

♡ Puhtaat astiat ja välineet on helppoa laittaa paikoilleen, koska jokaiselle on oma (fiksu) paikkansa.

♡ Tiskikoneen jäljiltä märäksi jääneet astiat on helppo laittaa kuivumaan, koska kuivauskaapissa on runsaasti tyhjää tilaa. 

♡ Et voi kerryttää tiskivuorta. Jos haluat huomennakin juoda aamukahvisi kupista etkä suoraan pannusta, on syytä tiskata.

... Ja näistä syistä käsintiskaaminenkaan ei ole paha rasti.


Pyykkihuolto helpottuu

♡ Et voi kerryttää pyykkivuorta. Muuten jäät yksinkertaisesti ilman puhtaita vaatteita.

♡.Jokaiselle vaatteelle on oma paikkansa, joten puhtaiden pyykkien vieminen paikoilleen on vaivatonta.

♡ Työ ei pääse ylivoimaiseksi, vaikka lähes kaikki vaatteet olisivat pesussa esimerkiksi reissun jälkeen. Tai jos pyykkipäivä on jäänyt välistä.

♡ Silitettävää on luonnollisesti vähemmän, koska vaatettakin on vähemmän. 


Siivoaminen helpottuu

♡ Pääset suoraan asiaan. Kuten ruuanlaitossa, sinun ei tarvitse aloittaa siivousta raivausoperaatiolla. Riittää kun otat imurin esiin ja käyt hommiin.

♡.Ja se imuri on helppo ottaa esiin, koska sen edessä, takana ja ympärillä ei ole muuta roinaa.

♡ Samasta syystä ei ole mieltä jättää imuria lojumaan nurkkaan käytön jälkeen. On yhtä vaivatonta viedä se heti paikoilleen. 

♡ Imurointi, lattianpesu ja pölyjen pyyhkiminen käy sitä nopeammin, mitä vähemmän tavaraa on tiellä. 

Bonuksena siivous muuttuu mukavammaksi, mikä taas saattaa saada sinut siivoamaan useammin. Ja tämä on hyvä juttu, jos yhtään nautit juuri siivotun kodin tunnelmasta. 


Löydät etsimäsi tavarat helpommin

♡ Tiedät, mitä omistat ja mistä löydät sen. 

♡ Avaimille, lompakolle ja muulle tärkeälle on oma paikkansa. Tämän vuoksi laukku tai takintaskut on helppo tyhjentää kotiin tullessa, joten et joudu kiireessä etsimään avaimia viidestä eri paikasta. (Tosin jos sinulla on pieni lapsi, en voi taata tätä: omat avaimeni löytyivät juuri tyhjien pullojen kassista!)

♡ Kauden vaihtuessa tiedät, mistä voit kaivaa sopivaa päällepantavaa. Vaikka ensimmäinen hellepäivä tulisikin yllätyksenä!


Ja miksi arjen sitten pitäisi olla helpompaa?

Minä arvostan helpompia arkirutiineja, koska voimavaroja ja aikaa on rajallisesti. Käytän ne mieluummin esimerkiksi perheen kanssa hengailuun, kirjojen lukemiseen tai joogailuun. Ja saan silti nauttia varsin siististä ja viihtyisästä kodista. 

Mitkä ovat sinulle ne syyt, joiden vuoksi toivoisit helpompaa arkea? Kuulen sinusta mielelläni, joten laita viestiä info@hehkeaorganizing.com.