Vähemmän tavaraa, parempi elämä
Tavaroiden määrää vähentämällä arki helpottuu: kyllä. Siitä lisää tässä postauksessa. Ja helpompi arki tarkoittaa enemmän aikaa ja energiaa muille asioille.
Tavaroiden karsiminen voi parantaa elämääsi myös muilla tavoilla. Tässä niistä kolme:
1. Saat kotiisi tilaa tärkeille asioille
Etätyöt, kotitreeni, leikkiminen... Mitä sitten haluatkaan puuhailla kotonasi, yleensä vapaata tilaa vaaditaan ainakin jonkin verran.
Mieluiten niin, että tila olisi valmiina odottamassa toimeen tarttumista. Eikä niin, että ennen toimeen tarttumista on ensin järjestettävä ja siivottava.
Ajattele miltä tuntuisi, jos keittiön pöytä olisi aina vapaana tavarasta... Vain odottamassa läppäriäsi/ompelukonettasi/muovailuvahatarvikkeitasi?
Okei, ehkä sinulla on oma huone näitä varten (minulla ei, joten keittiön pöydän on kelvattava!). Mutta myös harrastushuoneet tuppaavat keräämään tavaraa sisäänsä magneetin lailla. Se ei ehkä ollut alkuperäinen tarkoitus: pitää huonetta varastona?
2. Saat hieman enemmän mielenrauhaa.
Tämä on itselleni yksi tärkeimmistä syistä pitää kodin tavaramäärä maltillisena. Ja saman olen kuullut myös monelta asiakkaaltani.
Visuaalinen häly voi kuormittaa siinä missä metelikin. Samoin tunne tekemättömistä töistä. Sotku pyytää siivoamaan, lapsen rannekoru odottaa korjaajaansa ja avaamaton spelttijauhopussi keittiön kaapissa muistuttaa, että piti opetella leipää leipomaan.
Kodin selkeys ja harmonia tuntuu helpottavalta etenkin silloin, kun oman pään sisällä ei ole ihan niin selkeää ja harmonista.
Vähempi määrä tavaraa tai siistimpi koti eivät poista työuupumusta, parisuhdeongelmia tai ilmastonmuutosta. Mutta ainakin oma koti voi parhaimmillaan olla paikka, jossa on oikeasti mahdollista levätä ja rauhoittua.
3. Hallitset rahojasi paremmin.
Selkein syy, miksi kohtuullisempi tavaramäärä säästää rahaa? Se on tämä usein kuultu: kun tiedät mitä omistat, et tule ostaneeksi kaksoiskappaleita. Eli et joudu tilanteeseen, jossa tiedät kyllä omistavasi sadetakin... Mutta sinulla ei ole hajuakaan, missä se voisi olla. Etsintäoperaation sijasta on helpompaa ostaa uusi (tai vaikka kaksi varmuuden vuoksi, jos toinen taas häviää).
Sitten on kustannuksia, joita ei ehkä aina tule ajatelleeksi. Kuten asuminen: "kyllähän me tähän asuntoon mahtuisimme, mutta entäs nämä tavarat..."
Joskus voi tuntua helpommalta ratkaisulta alkaa katsella isompaa asuntoa, kuin tehdä päätöksiä luopua joistakin tavaroista. Tai olla ylipäätään hankkimatta lisää tavaraa: kasvaako lapsi kieroon ilman omaa leikkikeittiötä tai voiko elää hyvän elämän ilman ilmajoogakangasta?
Ja kierre alkaa: isompi koti, isommat kulut, pitäisi kivuta uraportailla ylöspäin että saadaan kulut maksettua. Enemmän siivottavaa, enemmän tilaa hankkia lisää tavaraa. Kunnes nekään eivät meinaa mahtua. Ja sama alusta.
Tai sitten voi tietysti vuokrata varaston. Ei ole ilmaista sekään.
Jos siis on tilanteessa, että uuden kodin hankkiminen tai varaston vuokraaminen on ylipäätään mahdollista.
Ja sitten on tietenkin vielä uusien tavaroiden ostaminen. Mikä onkin taas jo ihan oma aiheensa. Mutta jos todella sitoudut kotisi tavaramäärän vähentämiseen, tulet todennäköisesti pohtineeksi samalla myös omaa kulutuskäyttäytymistäsi.
Joko lähdetään karsimaan tavaroita?